Teknoloji Haberleri

Yurt Dışından Dönüşte Vergiden Muaf Eşya Getirme Şartları

Yurt Dışından Dönüşte Vergiden Muaf Eşya Getirme Şartları; Sizlerin merak ettiği konuları ve araştırdığınız bilgileri en güncel haliyle paylaşmaya devam ediyoruz… Son değişikliklerle birlikte yurt dışından getirilen eşyalarda sorun yaşamak istemeyen kişiler için yapılan değişiklikler hakkında bilgiler derledik. Yurt dışından elektronik eşya getirme ile ilgili bir çok kişinin sorun yaşadığı bilinmektedir. Yapılan yasal değişiklik ve harçlar bir çok kişinin gümrük kapılarında ülkeye girişte sorun yaşamasına neden olmaktadır. Yurt dışından Türkiye’ye gelişte hangi elektronik eşyalara vergi verilmeyeceği hangi eşyalara ise vergi verileceği tam olarak bilinmemektedir.

Yurt dışından ülkemize tatile geldiğinizde yada kısa süreli yurt dışı çıkışlarından sonra Türkiye’ye geri dönüşte yanınızda getirebileceğiniz elektronik eşyalar 2 şekilde vergiden muaf olarak yanınızda getirilebilir.

Yurt dışından elektronik eşya, elektronik sigara, cep telefonu, sigara ve içki için vergiden muafiyet olması için bilmeniz gereken ilk önemli husus ise;

Yolcu Beraberi Eşya: Yolcu ile beraber gelen ticari miktarı ve ticari içerik olamayan eşyalardır. Son yapılan yasal düzenlemeye göre bir yolcu 430 Euro kadar olan eşyalar için vergi vermez.

Yolcu Muafiyeti Olan Eşya: Yurt dışından gelen ticari olmayan kişisel kullanıma mahsus hediyelik eşyalardır.

Sizlere bu yazımızda Yurt dışından elektronik eşya getirme, Yurt dışından elektronik sigara getirme, Yurt dışında telefon, içki ve sigara getirme ile ilgili ayrıntılı bilgi vermeye çalışacağım.

Önemli Bilgilendirme: Son yapılan Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle ile beraber yurt dışından elektronik eşya getirmek isteyenlere Bandrol ücreti alınmasına karar verildi. Bu karar göre yurt dışından cep telefonu getirdiğinizde 618,60 krş olarak ödediğiniz IMEI kayıt ücreti artık 6091 TL olarak tahsil edilecektir. Ayrıca Yurt dışından telefon getiren kişinin pasaport ile sim kart bilgiler aynı olmak zorunda. Telefon kaydını yapan kişi ile kullanan kişinin farklı olması telefonun çalışmamasına neden olacak.

Cep Telefonu IMEI Sorgulama ve Öğrenme Kodu

Yurt Dışı Elektronik Eşya Kimler Getirir ve Kimler Getiremez

Yurt dışında bulunan Türk vatandaşları ve Yabancı Turistler yolcu olarak kabul edilir ve vergiden muaf sayılırlar. Yolcu taşımacılığı yapan kişiler ve yolcu nakil hizmetlileri yolcu olarak sayılmazlar.

Yurt Dışından Cep Telefonu ve Bilgisayar Getirme Şartları

Yurt dışından telefon ve bilgisayar gibi elektronik eşya getirmek isteyenlerin ilk bilmesi gereken hususlardan biri ise 2023 yılı itibari ile değişen gümrük yasasına göre artık ülkemize getirdiğiniz bütün telefonlar için 6.091 TL ücret ödenecektir. Bu ücret  IMEI kayıt ücreti olarak adlandırılmaktadır. Ayrıca bandrol ücreti ayrıca istenecektir.

Yüksek telefon fiyatları yüzünden bir çok kişi tarafından tercih edilen yurt dışından telefon getirmek yüksek harç bedelinden dolayı artık mantıklı değil. Ayrıca telefon getiren kişinin pasaporttaki kimlik bilgileri sisteme tanımlanacak ve Sim kart sahibi ile pasaport sahibi aynı kişi olacaktır. Telefon sahibi ile sim kart sahibi farklı ise telefon çalışmayacaktır. Bir değer yapılan değişikliğe göre pasaport ile telefon kaydı süre 3 yıla çıkarıldı.

Aynı şekilde yurt dışından bilgisayar yada laptop getiriyorsanız bunu yanınızda olması kişisel kullanım için olacaksa her hangi bir ücret yada vergi ödemesi olmayacaktır. Ancak kutusunda hediye olarak gelecekse alınacak vergi ise yani Bandrol ücreti ise;

  • Cep Telefonu 20 Avro
  • Bilgisayar ve Tablet 1o Avro
  • Diğer Elektronik Cihazlar 18 Avro
  • Oto Televizyonu 8 Avro
  • 148 Ekran TV 80 Avro

Yukarıda saydığımız ürünleri ülkemize yanınızda getirdiğinizde vereceğiniz vergilerdir. Eğer kargo ile getirilmesi durumunda daha yüksek vergiler ve ücretler ile ödemek zorunda kalabilirsiniz.

Yurt Dışından Getirilen Telefonların Harçları Nereye Ödenir

Yurt dışından getirdiğiniz telefonlar için  IMEI kayıt ücreti için ödeyeceğiniz para vergi dairesi ya da anlaşmaları bankalara yatırılır. E-Devler üzerinden kayıt hakkınız sorgulayabilir yada kayıt hakkınız varsa direk buradan kayıt yapabilirsiniz. 120 Gün içerisinde yurtdışından gelen telefonlar kayıt edilmediğinde telefon kapanır.

2023 yılında yürürlüğe giren yasaya göre e-devlet üzerinde kayıt yapıldıktan sonra telefon harç ücreti yatırılması gereklidir. Ayrıca vergi dairesi, Anlaşmalı bankalar ve kredi kartı ile telefon kayıt ücretini yatırabilirsiniz.

Yurt Dışından Kargo İle Telefon ve Elektronik Eşya Getirmek

Çok sık sorulan sorulardan biri ise kargo ve PTT ile telefon yada elektronik eşya getirme sorudur. Daha önceleri yasal boşluktan dolayı kargo ile sipariş verilen telefon, bilgisayar yada elektronik cihazlar için her hangi bir bedel alınmıyordu.

2022 gümrük vergisi limiti halihazırda 22 euro olarak belirtilmiştir. 22 Euro limiti aşan ürünlerde ciddi rakamlar ödemeniz mümkün. Hem vergi hem de ürünün gerçek değeri belirlenerek sizden ücret talep edilir.

Kargo ile yurtdışından verilen siparişlerde alınacak vergi ise;

  • Ürünler, AB üyesi bir ülkeden geliyorsa %18
  • Ürünler, AB üyesi olmayan bir ülkeden geliyorsa %20 oranında

Ayrıca Gümrük vergisi, Katma Değer Vergisi, İlave Gümrük Vergisi, Özel Tüketim Vergisi dahil bir çok vergi kalemi sizden tahsil edilebilir.

Eğer Yurt dışından bir kişi ülkeye gelmeden 1 ay önce yada ülkeye girdikten sonraki 3 ay içinde posta ile yani kargo ile gönderilen kişisel eşyalarına herhangi bir vergi uygulanmaz. Kişinin sadece ülkeye girdiğini kanıtlaması yeterlidir.

Vodafone Yurtdışı Arama Paketleri ve Ücreti

Yurt Dışın Hangi Elektronik Eşyaları Getirebilir

Yurt dışından yanınızda getirebileceğiniz eşyalar ise;

  • LCD ve Plazma TV 1 adet
  • Bir tane video kamera
  • Bir adet GPS yön bulma kamerası
  • Bilgisayar, tablet yada Laptop 1 adet
  • Bilgisayar yedek parçaları 1 adet
  • Oto radyo, oto tv 1 adet
  • Ses ve görüntü kaydedici cihaz 1 tane
  • Telefon 1 adet

Yurt Dışından Getirilen Elektronik Cihazlar İçin Ödeme Yapmak Gerekli Mi

Yurt dışından getirdiğiniz cihazlar için gümrükte ödeme yapmanız gerekmektedir. Getirilen cihaza bağlı olarak TRT adına sizden Bandrol Ücreti tahsil edilecektir. Gümrükte ödeyeceğiniz bandrol ücreti 1 ile 20 euro olarak değişmektedir.

Yolcu Beraberi Eşya Muafiyeti Nedir

Yolcu beraberi eşya muafiyeti ise yolcu ile beraber getirilen ticari miktar ve ticari kazanç elde etmeyen eşyalardır. Yolcu ile beraber geleceği gibi yolcudan 1 ay önce yada yolcunun ülkeye geldikten sonraki 3 ay içinde getirdiği eşyalar olarak adlandırılır.

Yolcu ile beraber olmak kaydı ile 430 Euro geçmeyen eşyalardan vergi alınmayacaktır. Tütün, Tütün ürünleri ve Alkol belirtilen miktarları aşmadıkça vergi alınmayacaktır. Tütün ve Alkol vergisinde sadece 18 yaşından büyükler yararlanabilir.

Yurt Dışından Getirilen Elektronik Eşyanın Değeri Nasıl Belirlenir

Yurt dışında getirilecek eşyanın değeri fatura, fiş yada eşya bedelinin ödendiğine dair belge ile belirlenir. Eğer her hangi bir belge yada fatura ibraz edilmez ise Gümrük Bakanlığı tarafından gümrük idaresince belirtilen fiyat baz alınır.

Yurt Dışından Sigara Getirme Limiti ve Şartları

Yurt dışından içki ve alkol getirmek hakkında yasalar ile düzenlenmiş belirlenmiştir. Yurt dışından alkol getirmek limiti 2022 yılı için 3 karton’dur. Yani yurt dışından toplamda en fazla 3 karton yada 600 tek sigara getirebilirsiniz.

Ancak bazı sigara paketleri 20’li olmasına karşın 30 ve 40’lı sigara paketleri olduğu için tek sigara hesabı yapmanız gerekmektedir. Yani toplamda 600 tek sigara vergisiz olarak yanınızda getirebilirsiniz.

Yurt dışında sigara getirme limiti sadece 18 yaş üstü için geçerlidir.

Yurt Dışından Ne Kadar Sigara Getirebilirim

Yurt dışında gelirken kaç karton sigara getirebilirim Yurt dışından gelirken ne kadar sigara getirebilirim sorusu bir çok kişi tarafından merak edilmektedir. Yurt dışından getirebileceğiniz sigara, tütün ve kıyılmış tütün limitleri ise;

  • Sigaralar 600 adet
  • Sigarillolar (her biri 3 gr.dan ağır olmayan purolar) 100 adet
  • Puro 50 adet
  • Kıyılmış tütün (200 yaprak sigara kağıdı ile) 250 gr.
  • Pipo tütünü 250 gr.

Yurt Dışından Elektronik Sigara Getirmek Yasak Mı

Ülkemizde elektronik sigara satışı yasak olmasına karşın yurt dışından yanınızda elektronik sigarayı getirmek yasak değildir. Ancak eğer kargo ile elektronik sigara getirmek istiyorsanız bunun yasak olduğunu söyleyebilirim. Kargo ile gelen elektronik sigaralar gümrüğe takılır ve geri iade edilir.

Yurt Dışından İçki, Alkol Getirme Hakkı

Yurt dışından gelirken yanında Alkol ve içki getirmek isteyenler yurt dışından içki getirme limiti ne kadar sorusunu çok sık sormaktadır. Yurt dışından içki getirme limiti şişe bazında değil litre bazında hesaplanmaktadır. Ticari olmayan yurt dışında getirilen içki ve alkol limitleri ise;

• Alkollü İçecekler: 1 litre Alkollü içki (%22’den fazla alkol içeren alkollü içkiler, şarap ve şampanya hariç)
• Alkollü İçecekler: 2 litre Alkollü içki (%22’den az alkol içeren alkollü içkiler, şarap ve şampanya dahil)

Yurt Dışından Kaç Litre İçki Getirebilirim 2023

Yurt dışında ticari olmayacak şekilde tek seferde en fazla 2 litre içki getirebilirsiniz. 2 litre için her içki şişesinin ayrıca hesaplaması yapılacaktır.

Turkcell Yurtdışı Kullanım Açma, Kapama ve Paketleri

Yurt Dışından Kozmetik Ürün Getirme Limiti

Yurt dışından kozmetik ve cilt bakımı ürünlerini yanında getirdiğinizde 430 euroya kadar olan kişisel kullanımlar için her hangi bir ücret ödemezsiniz. Ancak 1 taneden fazla olduğunda olduğunda ve aşağıda belirtilen sayı ve limit aşan durumlarda vergi istenir.

• Parfüm: 600 ml
• Makyaj veya Cilt Bakım Ürünleri: 5 adet

Toplamda 600 ml aşmayan ve 5 taneden fazla olmayan cilt bakımı ürünleri için sizden vergi alınmaz.

Yurt Dışından Gıda Ürünleri Ne Kadar Getirebilirim

Vergiden muaf olan gıdaları yanınızda getirebileceğiniz gibi gelmeden 1 ay önce yada geldikten sonraki 3 ay içinde kargo ile getirebilirsiniz. Gümrükte yanında getirebileceğiniz gıda ve yiyeceklerin limitleri ise;

  • Çay 1 kg.
  • Çözülebilir hazır kahve 1 kg.
  • Kahve 1 kg.
  • Çikolata 1 kg.
  • Şekerden mamul yiyecek 1 kg.

Yolcular dilerse çikolata yada şekerlemeden birini seçerek 2 kilo olarak alabilir.

Yurt Dışından İlaçlarımı Getirebilir miyim

Yurt dışından gelirken yanınızda ilaçlarını getirmeniz belli bir limite kadar izin verilmektedir. Sağlık Bakanlığı tarafından izin verilen ve reçeteli ilaçlar yolcunun kişisel kullanımı için olmalıdır. Ayrıca ülkemizde duracağı süreye bağlı olarak ilaç miktarı belirlenir. Gümrük geçişlerinde sağlık raporu, Doktor raporu yada reçete istenmektedir.

1500 Euro Aşan Durumlarda Nasıl Vergi Uygulanır

Yolcu ile beraber gelen ve 1500 euro yu aşan eşyalarda alınacak vergi yasal mevzuatlara göre belirtilen şartlarda tahsil edilir. Eşyanın geldiği ülkeye göre vergi belirlenirken ayrıca gümrük vergisi ve katma değer vergisi eklenerek tahsil edilir.

Yurtdışından Online Alışveriş Yapanlar Artık Ne Kadar Vergi Ödeyecek

Yurt dışından online alışveriş yapanlar ne kadar vergi verecek sorusuna cevap vermek gerekirse yurt dışından internet üzerinden alış veriş yapanlar daha önceleri vergi vermiyorlardı. Yasalarda yapılan değişikli ile beraber artık internet üzerinden yaptığınız her yurt dışı alış veriş için ücret ödemek zorundasınız.

Daha önceleri 22 euro limiti sıfırlandığı için bundan sonra yurtdışından vereceğiniz online siparişler için vergi tahsil edilecektir. Alınacak vergiler ise;

  • Gümrük vergisi
  • Özel tüketim vergisi
  • KDV
  • Avrupa’dan sipariş edilirse yüzde 18 ÖTV
  • Diğer ülkelerden sipariş edilirse yüzde 20 ÖTV

Yurtdışından online alışveriş için ödeyeceğiniz vergi tablosu ise;

Ürün Fiyatı TL Karşılığı Gümrük Vergisi (Diğer, % 20) KDV (% 18) ÖTV (% 20) Toplam (TL)
5 Euro 34 6.8 7.3 9.6 57.7
10 Euro 68 13.6 14.7 19.3 115.6
15 Euro 102 20.4 22 28.9 173.3
20 Euro 136 27.2 29.4 38.5 231.1
22 Euro 149.6 29.9 32.3 42.4 254.2

Yurt Dışından Gelirken Yanımızda Neler Getirebiliriz

Yurt dışından ister tatil isterse iş için gittiğinizde yanında içki ve sigara getirme hakkınız bulunmaktadır. Ayrıca 430 euro geçmeyecek elektronik eşyalar içinde vergi vermeyeceğiniz için bu tutarda eşya getirebilirsiniz. Ancak telefon getirmek artık neredeyse mantıklı değil. Telefon kayıt ücreti için 1500 tl ücret vermek zorda kalmanız fiyatın neredeyse aynı olmasını sağlıyor.

Devletimizin altığı bu önleyici tedbirleri doğru bulmaktayım. Paramızın yurt dışına gitmesi, garanti sorunu, Çin’den gelen ürünlerin dandik olması ve yerli üreticiyi korumak adına önemliydi. Ayrıca bir çok kişinin 2000 tane saat, gözlük ve eşya alarak vergisiz satması haksız kazanca girdiği aşikar. Yerli üreticiyi korumak için alınan bu karara bence yerinde ve doğru karar. Konu hakkında düşünce ve eleştirilerinizi bekliyorum.

Sizlere bu yazımızda yurt dışından elektronik eşya getirme şartları nelerdir sorusuna ayrıntılı cevap vermeye çalıştım. Aklınıza takılan soruları yorum kısmına yazarak bizimle paylaşabilirsiniz.

 

Yurt Dışından Getirilen Telefon İçin Ücret Ödemem Gerekiyor mu?

Yurt dışından getirilen telefonlar için IMEI kayıt ücreti ödenmektedir. e-Devlet üzerinden ya da anlaşmalı bankalar aracılığıyla ücreti ödeyebilirsiniz.

Yurt Dışından Ne Kadar Eşya Getirebilirim?

Yurt dışından getirilecek her eşya için belirli bir limit ve adet belirlenmiştir. Bu sınırlarda ancak eşyalarınızı getirebilirsiniz.

Kredi Kartımı Yurt Dışında Kullanabilir miyim?

Okutulan pos cihazı ülkenin para birimini tespit ettiği için çevirme işlemi olur ve kullanabilirsiniz.

İlgili Makaleler

13 Yorum

  1. Cok guzel aciklamissiniz tesekkurler.
    Ben ingiltereden bilgisayar oyunu icin bilgisayar parcasi olan grafik karti getirmek yada daha buyuk miktarlarda ticaretini yapmak istiyorum. Bana yardimci olursaniz sevinirim. Bir grafik kartinin degeri ise 850 ingiliz pauntu turk lirasina cevirirsekde 8500 turk lirasi.

  2. Cok guzel aciklamissiniz tesekkurler.
    Ben ingiltereden bilgisayar oyunu icin bilgisayar parcasi olan grafik karti getirmek yada daha buyuk miktarlarda ticaretini yapmak istiyorum. Bana yardimci olursaniz sevinirim. Bir grafik kartinin degeri ise 850 ingiliz paintu turk lirasina cevirirsekde 8500 turk lirasi.

  3. Merhaba ben 5 yildir polonyada yasiyorum. Bu sene 27inc bir iMac aldim bu yaz herzaman oldugu gibi turkiyeye donmeyi planliyorum. Imaci bu ay aldim 2 ay gibi bir sure sonra Türkiye’ye THY ile dondugumde gumrukte bir problem yasarmiyim? Imac pahali bir alet fakat kendi sahsi bilgisayarim.

  4. Yerli üreticiyi koruma kisvesi altında yapılan önlemleri ancak ve ancak makro düzeydeki limitlerde makul görebilirim. Onun haricinde ise 22 euro olan yurt dışı e-ticaretten vergi muafiyetini sıfırlamak, ve ne alırsanız alın en az 14 lira vergi bindirmek bildiğiniz şark kurnazlığıdır. Yerli üretici denilen şey ise toptancı mantığıyla bizimle aynı yerden çok daha ucuza malı alıp bize pahalı fiyattan satmasıysa komisyonculara gün doğmuştur.

  5. Almanyada yaşayan teyzem bana 390 euroluk robot elektrik süpürgesi getirmek istiyor. buna vergi çıkar mı acaba?

  6. Yurt dışından kargo ile tablet almak istiyorum ama almak istediğim tablete sim kart takılıyor. Sim kart özelliğini kullanmayacağım yine de IMEI kayıt ücretini ödemem gerekiyor mu? Ödemeden kullanabilir miyim?

  7. 430 euro bir ürün için değil mi ? bir de eğer birden fazla ürün getirilirse ne olur örneğin bilgisayar bileşenlerinden 2 tane getirince biri normal bandrol diğeri vergi mi uygulanıyor

  8. Ben alibaba.com dan 1 adet bilgisayar sipariş ettim fakat bana sipariş verdiğim bilgisayardan hariç 3 tane daha fazla gönderdiler gönderilen ürünler gümrükde takıldı ben bir tanesinin fiyatını ödedim karşı taraf bana diğerlerini hediye olduğunu söyledi bana gümrükte 3 nün %20 vergisini çıkardılar ben bu vergiyi ödedikten sonra başka vergi çıkarmı başka ne gibi vergi çıkarırlar

  9. 800 Euro değerinde metal dedektörünü yurt dışından aldım. Vergisini vermek için sarı bölüme girdim. Gümrükte vergisini ödeyerek getirebilir miyim. Cevap yazarsanız çok sevinirim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu